Puan/Cik lisa ada bertanyakan saya berkenaan bagaimana menghubungkan minat mengajar beliau dengan bisnes. Puan/cik Lisa minat mengajar bahasa inggeris dan mempunyai minat dalam pendidikan awal kanak-kanak. Idea Puan/cik lisa adalah untuk mengajar di tempat beliau sambil mengenakan charge sedikit.

Bagi saya apa yang Puan/cik lisa menunjukkan beliau sudah on track kerana beliau cuba tackle audience di kawasan lokal iaitu tempat terdekat beliau.  Kalau kita bermain dalam kawasan yang lebih luas maka kita terpaksa hadapi banyak persaingan dan cabarannya lebih besar. Dalam masa yang sama kita terpaksa bakar duit untuk buat marketing agar orang ramai dapat mengenali kita. Tetapi perkara ini berbeza jika kita menumpukan pada kawasan yang lebih mikro atau lokal.

Namun tentang soal bagaimana dan berapa banyak untuk mengenakan upah itu, bagi saya puan/cik Lisa lebih tahu akan hal itu. Cuma untuk peringkat awal, saya cadangkan beliau lakukan secara percuma dahulu. Bila kita buat secara free, kita akan lebih mudah untuk mendapatkan audience dan pengikut sebab siapa yang tidak suka benda free kan?

Selepas sebulan (paling minimum) jalankan perniagaan pendidikan secara percuma, puan/cik Lisa  harus kumpul semua testimoni dan feedback dahulu. Kemudian barulah kita mula monetize daripada peserta yang mendaftar.

Point saya ialah pada peringkat awal jangan fokus untuk menjual lagi. Bila sudah dapat sambutan barulah kita fokus untuk buat duit.

Lagipun bisnes ini berdasarkan minat kita kan, jadi kita tak berapa kisah jika pada peringkat awal kita dapat buat duit ataupun tidak.

Sehinggalah sampai pada tahap untuk kita buat duit. Dan satu, pastikan duit tidak membenam minat kita.