Tuan Denz bertanyakan mengenai idea bisnes online dan dalam masa yang sama ia juga santai.

Tuan Denz,  minat apa sahaja tidak mengapa, yang paling penting ialah bagaimana untuk communicate perkara yang anda minat dahulu.

Cara paling senang untuk komunikasi minat anda dengan orang ramai ialah dengan update di media sosial. Beritahu bahawa anda punyai kemahiran dan minat dalam perkara tersebut.

Jika tuan denz maksudkan bisnes online itu dengan menjual barang maka paling praktikal adalah anda boleh cuba untuk jadi dropshipper, reseller atau sewaktu denganya.

Caranya ialah dengan melakukan market survey. Anda boleh cuba masuk group-group facebook kemudian cari barang jualan yang dapat banyak komen.

Contoh group FB, boleh search Terbaik E Store, Bisnes Kakitangan Kerajaan, Suri Rumah Bisnes Online, Bisnes Online, group-group FB bisnes yang fokus kepada tempat contohnya Bisnes di Sungai Petani dan sebagainya. Cuba cari yang ramai members dalam tu.

Cari post barangan yang ada banyak komen. Jika barang tersebut anda rasa sesuai untuk anda jualkan maka anda sudah boleh mula dapatkannya di tempat-tempat borong yang supply barang tersebut. Contoh tempat borong adalah GM KL atau GM Klang. Jika tempat borong baju-baju pula boleh dapatkan di Kenanga.

Bagi bisnes online, kata kuncinya ialah barang tersebut mestilah barang yang hot atau memiliki permintaan tinggi.

Selepas itu anda boleh pasarkan barang tersebut di media sosial. Di facebook anda boleh create page, update konten-konten di sana. Dalam masa yang sama post di group-group facebook. Tidak lupa di Instagram, shopee dan caraosell.

Ia bukan soal minat SESUAI ATAU TAK, ia adalah soal bagaimana mengkomunikasikan minat kita kepada orang ramai.