Kita sekarang berada dalam era ledakan maklumat, dimana dengan adanya penggunaan internet, maklumat dapat di transfer dengan pantas. Kita dapat berhubung dengan seseorang tanpa melalui pengantara. Sangatlah rugi kalau dengan kapasiti yang ada pada zaman sekarang , kita tidak dapat membuat duit.

Baru-baru ini saya ada membuat satu kenyataan bahawa kita sebagai seorang entrepreneur harus cuba buat bisnes berdasarkan apa yang kita suka. Sebab zaman sekarang, apa yang kita suka dah boleh buat duit. Alhamdulillah, ada beberapa follower yang komen berkongsi idea dan bertanyakan tentang idea untuk buat bisnes berdasarkan minat mereka. Saya cuba untuk response dan berikan pendapat saya yang saya rekodkan di dalam Moshed Vlog episode 10.

Macam Tuan Muaz Aziz ada komen di instagram saya bahawa dia minat memasak dan melancong tetapi kekangan yang dihadapi adalah kekurangan modal.

Bagi saya, minat tuan Muaz itu dah boleh create satu bisnes. Mungkin ramai yang terfikir kalau nak buat sesuatu bisnes tentang masakan mesti kena buka restoran, meniaga tepi jalan ka atau buka foodtruck. Tetapi sebenarnya tidak, bagi saya itu idea lama dan klasik.

Kalau seseorang student atau sesiapa sahaja yang minat melancong dan memasak,bagi saya peringkat awal, tak perlu melancong ke luar negara, di dalam Malaysia sudah cukup kerana lebih jimat dan kos terhad. Awal-awal nak mula kenalah minimakan kos betul tak?

Perkara pertama yang seseorang itu harus lakukan ialah memperbanyakkan konten. Apa yang saya maksudkan, ialah seseorang itu kena selalu update konten-konten berkenaan minat dia seperti dalam kes ini ialah konten-konten melancong dan memasak. Tak kisah di manapun sama ada di blog, sosial media atau lain-lain. Distribute semua tempat.

Katakan dia minat melancong sambil mencuba masakan-masakan orang. Apa yang dia boleh buat, pertama sekali ialah update konten di sosial media terutama di Instagram dan Facebook kerana penduduk Malaysia paling ramai guna 2 sosial media ini.

Contoh di Facebook, konten-konten yang bersifat storytelling berkenaan pengalaman ke tempat orang dan pengalaman merasa masakan penduduk sekitar sangat main peranan. Instagram pula konten-konten yang bermain dengan emosi dan visual seperti gambar-gambar makanan yang enak.

Dia juga mungkin boleh buat satu segmen tentang review masakan-masakan di sana, buat perbandingan atau macam mana nak masak guna bahan-bahan tempatan. Bila dah dapat tune, dia boleh bawa konten ke tahap baru seperti pergi ke tempat-tempat orang dan meminta izin untuk memasak di sana sambil tonjolkan skill memasak.

Yang paling penting ialah dia kena tangkap gambar dan rekodkan video untuk dimasukkan dalam Instagram dan Facebook. Lama kelamaan bila semakin ramai follower barulah dia boleh start buat paid review atau buat buku berkenaan masakan ketika melancong ka.

Jadi inilah buat bisnes berdasarkan kita suka.

Berapa lamakah seseorang itu harus update konten? Stay tuned next episode, saya ada jawab berapa lamakah kita harus update konten dan beberapa kekerapan kita harus update konten.

”its not about monetizing, its about putting out contents (giving values) and gaining audience.’’ ‘

‘Peringkat awal adalah tentang bagaimana kita memperbanyakkan konten dan menghasilkan pengikut bukan untuk menjana wang.’’ – Moshed Mohamad.